Fiestas

Las Fiestas Mayores se celebran el tercer fin de semana de Agosto en honor a la Purísima Concepción, San Antonio y San Ramón Nonato. Aproximádamente cada 15 años (no hay una cadencia determinada), por Navidad, se celebra una recreación del Belén viviente y la Adoración de los Reyes. En Nochebuena es tradición que los niños y jóvenes de Benimassot recorran el pueblo con antorchas de espliego conocidas con el nombre de «Xameles».

Tradiciones

La Nit de Nadal

La Comarca del Comtat es rica en tradicions nadalenques. Una de les mes característiques es l’encesa de les xamel.les a Benimassot. Les xamel.les son torxes d’espigol que la Nit de Nadal esparcixen de la mà dels joves i menuts el seu olor i claror per tots els racons del poble.

Entre els espectaculars paratjes naturals que envolten Benimassot, el barranc de Malafí es un racó on es poden trobar totes i cadascuna de les plantes medicinals i aromàtiques de la flora mediterrànea.

Al barranc de Malafí es desplacen els joves, recorrent tots els racons per collir de bon de matí l’espigol. Amb la corbella van segant la planta i amontonant-la en garbes.

El treball artesanal de teixir les xamel.les ha estat sempre a càrrec de la destressa dels mestres xamel´lers de Benimassot.

Joaquim Canet i Hilario Ballester entre altres, han trenat i trenen l’espigol per ser encés la Nit de Nadal.

La tradició d’aquesta singular celebració del foc té un orígen tan remot, que es desconeix quan, com i perqué va començar, però el que es segur es que la crema de troxes d’espigol es fa per celebrar el solstici d’hivern i el naixement de Crist.

A l’espigol se li atribueixen virtuts màgiques. Ha inspirat sempre tranquil.litat i puresa. La seua fragancia perfuma i allunya de qualsevol influencia negativa, i el fum de la seua combustió, impregna tot el poble en senyal de purificació.

El foc un dels elements mes importants de les festes populars atura l’avençs de la foscor, dissipa les tenebres i les fosques forces de la nit i il.lumina les muntanyes de Benimassot, com a potencia fecundadora.

El vespre de la Nit de Nadal quan arriba la foscor es du a terme un ritual antiquíssim on es fonen l’espigol i el foc.

Amb la flaire de l’espigol cremant pel foc rogenc i juganer, els joves envaeixen amb el seu perfum màgic els carrers de Benimassot.

La nostra mes sincera fel.licitació a la Secció IES Pare Erques de Benilloba pel seu Costumari Nadalenc.